Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Laosz (nyers kávé)
7.990 Ft
Menny.:db

Laosz (nyers kávé)

7.990 Ft
Kapható választék:
Kiszerelés:
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2024. június 27.
Szállítási díj: 1.500 Ft
Elérhetőség: Rendelhető
Gyártó: Coffee X-Presso

Leírás és Paraméterek

Laosz fő kávé termesztési területe a Bolaven-fennsík, amely vulkáni vörös földdel fedett, ebben a kávé cserjék plusz ízekkel gazdagodnak. A kávé cserjék fajtái az Arabica, valamint a Robusta és a Liberica Coffee.

Az 1920-as években hoztak be  először az országba kávéfőzőket a franciák, akik kiváló kávé termesztési területként ismerték el a magaslati fennsíkot és a termékeny talajt.

A Bolaven-fennsík három déli tartományt foglal magában: Saravan, Champasak és Sekong, a határvonaltól nyugatra található a közép-vietnami hegyvidék Kambodzsa határától északra.

Laosz nagy potenciálját mutatja a jövő kávé termelésének köszönhetően nagy népessége (közel 7 millió ember) és bőséges föld a kávé termesztéséhez. Ez a tengerparttal nem rendelkező nemzet azonban háborúban és harcban edzett,  az emberek több mint egynegyede él szegénységben.

Míg sokan csak az ópiumra támaszkodtak, mint egyetlen gazdasági lehetőségük, a kávé egyre inkább alternatívává vált.

Az 1990-es években Laoszban kávé termesztő terület fejlesztési kezdeményezést finanszírozott az Európai Unió, de végül nem sikerült a termék sikeres piaci bevezetése a kereslet hiánya miatt. Laoszban jelentős kávétermesztés megújításáért tett erőfeszítések azonban most is megvalósulnak.
Több százezer kávéfát ültettek, és a növény egyes területeken az ópiumot váltja fel. Laoszban Paksong a "kávé fővárosa".

 Régebben a legtöbb Laoszban termesztett kávébabot eladták a közvetítőknek, akik eladták a Szovjetuniónak és más kommunista szövetségeseknek.

Az Egyesült Államokban új piacokat fejlesztenek ki a laoszi kávé számára, amelynek középpontjában a magasabb minőségű bio-Arabica kávék termelése áll, amelyeket a speciális minőségű kávékkal foglalkozók forgalmaznak, nem pedig az alacsonyabb minőségű Robusta kávékat kedvelő pörkölők.

Ez sokkal jobb megtérülést biztosít a gazdálkodók számára, és ösztönzőleg hat Laoszban a kiváló minőségű kávé gyártásának növelésére.

Bár a kávégyártás volumene még mindig viszonylag alacsony, az elkövetkező években várhatóan növekedni fog a teljes laoszi kávé minősége a jobb termesztés, betakarítás és feldolgozás miatt.

A laoszi Saffron kávé nevű vállalat olyan zöld kávé babot kínál, amelyet hegyi törzsek termesztenek (például Mien, Khmu, Hmong és Gasak) a Luang Prabang világörökségi város északi Laosz hegyeiben a Mekong folyó mentén.

A sáfrány kávé árnyékos, organikus Arabica kávé, amely több mint 800 méterrel a tengerszint felett, a Luang Prabang fennsíkján terem és nedves feldolgozás után kerül értékesítésre.

Az 1990-es évek elején Laosz mintegy 83 000 zsákot (kb. 5000 tonna) gyártott, és ez azóta több mint megnégyszereződött. Sok laoszi kávét exportálnak Franciaországba.

Miközben a laoszi kávégyártás várhatóan továbbra is igen gyorsan növekszik, a munkaerőhiány miatt korlátozások léptek életbe.

Azonban minden bizonnyal javulni fog a hektáronkénti hozam is a növekvő módszerek és a termesztett kávé minőségének javítása miatt, amelyek magasabb hozamot eredményezhetnek, és a laoszi kávé megbecsülését hozhatják a különleges kávék piacán.

Jelenleg a laoszi kávé termény túlnyomórészt az alacsonyabb minőségű Robusta, bár a magasabb minőségű Arabica termesztésének aránya nőtt. Van egy nagyon kis mennyiségű Liberica kávé is, amelyet Laoszban termesztenek.

Kontinens Ázsia

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Facebook kommentek