FAHÉJ CEYLONI őrölt (Sri Lanka)
|
|
Szerezhető hűségpontok: | 5 |
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Várható szállítás: | 2021. január 27. |
Szállítási díj: | 1.500 Ft |
Elérhetőség: | Raktáron |
Az igazi, valódi fahéj a Cinnamomum verum, melyet ma már a világ számos pontján termesztenek Madagaszkártól Sri Lankáig. Ez a fahéj fajta egy belső, vékony kéregrész, mely hasonló íz- és illatanyagokkal rendelkezik, mint az általánosabb bolti változata a kasszia. A ceyloni fahéjnak van a legalacsonyabb olajkoncentrációja, ezért ennek a leglágyabb és a legkomplexebb is az aromája. Ízvilága miatt sós ételek, curryk, masalák vagy egészben főzve raguk kitűnő alapanyaga. |
|
Gyártó: | Fűszerész |
Leírás és Paraméterek
Egy Ceylonban (Sri Lankában) honos, jellegzetes fa ágairól lefejtett héjkéreg, amely jellemző illatú, édeskés és csípős ízű, ugyanakkor fanyar. A fahéjfákat napjainkban trópusi ültetvényeken nevelik, egy-két évente a 2 méteresnél hosszabb ágakat visszavágják. Ezeknek a kérgéből nyerik a fűszert. A kérget két hosszanti vágással lehántják, összekötözik, és letakarva egy-két napig fermentálják. Ezután lekaparják a bőrszövetet, a para- és a zöld kéregrétegeket, majd a megmaradt belső kéregdarabokat napon szárítják. Ennek hatására a kéregdarabok felpöndörödnek. Darabokra vágva vagy púderfinomságúra őrölve használják. Régóta összefüggésben áll az áldozat és a gyönyör ősi szertartásaival. Az ősi Egyiptomban a fahéjat balzsamozásra használták. Egy Kr. e. 1489 körüli gyönyörű fáraónő által építtetett templomon talált hieroglifák szerint az uralkodónő hajókat küldött a mai Szomáliába, hogy hozzanak fahéj, tömjén és mirhafákat. Az Ótestamentumból mindvégig az derül ki, hogy a fahéj drágább volt az aranynál. Néró császár állítólag dührohamában megölte a feleségét, majd megbánása jeléül megparancsolta, hogy az asszony temetésén égessenek 1 évre való fahéjat. Világszerte számtalan ételhez használják.
Nettó tömeg | 20 gramm |
Összetevők | fahéj |
Származási hely | Sri Lanka |
Ajánljuk | Kávékhoz, Indiai ételekhez. |