Játszunk egy játékot?!
Próbáljunk meg kávét főzni víz nélkül!
Ugye, hogy nem fog menni?
Nem bizony! A kedvenc kávénk több, mint 90%-a víz! Biztosak lehetünk hát benne, hogy jó minőségű víz nélkül nem fogunk tudni finom kávét főzni. De mi is számít jó minőségnek a víz esetében?
Legyen a víz lágy és oxigén dús!
Ok, de hogyan is érjük el mindezt?
Magyarországon a csapvíz vagy kemény, vagy nagyon kemény kategóriákba esik ami nem jó a kávéfőzőnknek (a többi vizet használó készüléknek és a csaptelepeknek sem), mert a lerakódó vízkő okozza a legtöbb meghibásodást. Viszont a kávé ízének sem tesz jót egyáltalán, magától értetődőnek tűnik, hogy szabaduljunk meg tőle gyorsan és hatékonyan.
Nem túl bonyolult feladat, több megoldás is létezik:
-
Mágneses vízlágyító berendezés
A dolog úgy működik, hogy a vízben oldott molekulák atomi töltéseit "felmágnesezi", az azonos töltésű elemek pedig taszítják egymást és nem képesek összekapcsolódni. Erősen kétséges, hogy mennyire tartós ez a felmágneseződés, ezért nem használtuk még a gyakorlatban soha.
Nem nagyon van tapasztalatunk vele, a TV reklámokon kívül még nem találkoztunk olyan emberrel aki elégedett használója mágnesess vízlágyító berendezésnek. Aki esetleg ilyet használ és komoly sikereket ért el a használatával az kérjük ossza meg velünk tapasztalatát egy hozzászólásban, hogy mind használni tudjuk az információt.
- Műgyanta alapú vízlágyítók
Mi is ilyeneket használunk a saját bérbe adott készülékeinkhez. A dolog úgy működik, hogy a műgyanta töltet szintén a vízben oldott ásványi anyagyok (jellemzően magnézium-, kálcium-karbonátok) töltését változtatja meg, azonban ez bizonyítottan egy tartós állapot. Az azonos töltésű ionok nem tudnak összekapcsolódni, ezáltal a vízből nem tud a vízkő kirakódni. Innen az elnevezés is: Ioncserélt víz.
Folyt. Köv.