Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A víz és a kávé

A víz és a kávé

Szerintetek fontos összetevő a víz?

Lehet-e finom kávét készíteni megfelelő víz nélkül?

Mit kellene csinálnom a rendelkezésemre álló vízzel, hogy az jó legyen?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ!

Játszunk egy játékot?!

Próbáljunk meg kávét főzni víz nélkül!
Ugye, hogy nem fog menni?
Nem bizony! A kedvenc kávénk több, mint 90%-a víz! Biztosak lehetünk hát benne, hogy jó minőségű víz nélkül nem fogunk tudni finom kávét főzni. De mi is számít jó minőségnek a víz esetében?

Legyen a víz lágy és oxigén dús!

Ok, de hogyan is érjük el mindezt?
Magyarországon a csapvíz vagy kemény, vagy nagyon kemény kategóriákba esik ami nem jó a kávéfőzőnknek (a többi vizet használó készüléknek és a csaptelepeknek sem), mert a lerakódó vízkő okozza a legtöbb meghibásodást. Viszont a kávé ízének sem tesz jót egyáltalán, magától értetődőnek tűnik, hogy szabaduljunk meg tőle gyorsan és hatékonyan.
Nem túl bonyolult feladat, több megoldás is létezik:

  1. Mágneses vízlágyító berendezés
    A dolog úgy működik, hogy a vízben oldott molekulák atomi töltéseit "felmágnesezi", az azonos töltésű elemek pedig taszítják egymást és nem képesek összekapcsolódni. Erősen kétséges, hogy mennyire tartós ez a felmágneseződés, ezért nem használtuk még a gyakorlatban soha.
    Nem nagyon van tapasztalatunk vele, a TV reklámokon kívül még nem találkoztunk olyan emberrel aki elégedett használója mágnesess vízlágyító berendezésnek. Aki esetleg ilyet használ és komoly sikereket ért el a használatával az kérjük ossza meg velünk tapasztalatát egy hozzászólásban, hogy mind használni tudjuk az információt.
     

  2. Műgyanta alapú vízlágyítók
    Mi is ilyeneket használunk a saját bérbe adott készülékeinkhez. A dolog úgy működik, hogy a műgyanta töltet szintén a vízben oldott ásványi anyagyok (jellemzően magnézium-, kálcium-karbonátok) töltését változtatja meg, azonban ez bizonyítottan egy tartós állapot. Az azonos töltésű ionok nem tudnak összekapcsolódni, ezáltal a vízből nem tud a vízkő kirakódni. Innen az elnevezés is: Ioncserélt víz.

Folyt. Köv.

blog comments powered by Disqus